Ønsker du å tjene penger på hobbyen din? Det er fullt mulig, dersom du er svært dyktig eller lager noe som er helt unikt. Norge har massevis av utstillinger på grendehus på bygda og markeder i byene. Mange ønsker å kjøpe håndlagde gaver til både seg selv og andre, så hvorfor ikke prøve å selge det du lager?

Sørg for at dekkene dine er trygge på veien

Den enkleste måten å komme seg fra marked til marked er å kjøre i egen bil. Det kan lønne seg å ha en varebil, slik at du får plass til mange salgsvarer i bagasjerommet. En annen fordel er at du kan sove i bilen, dersom det skulle bli vanskelig å finne hotell, eller du vil spare penger. Når du skal kjøre Norge rundt, må du være sikker på at bilen din tåler det. Du må også sørge for at du har gode vinterdekk på bilen, dersom du skal kjøre de neste månedene.

Slik vet du at dekkene er gode:

  • Alle dekkene har en jevn, uslitt mønsterdybde. Mønsterdybden på vinterdekk skal være minimum 3 millimeter, men NAF anbefaler minimum 4 millimeter. Dersom mønsterdybden bare er slitt på ett dekk, vil dette likevel påvirke hvordan bilen oppfører seg på veien.
  • De har blitt oppbevart på en fornuftig måte. Dersom du ikke har helt nye dekk, er hvordan dekkene har blitt lagret alfa og omega. Her er det faktisk mange faktorer som spiller inn. Dekk skal lagres mørkt, på et sted med minimalt med fukt og de må stables riktig. Løse dekk kan stå, men må roteres innimellom. Er dekkene montert på felger, er det best å stable dem oppå hverandre, eller heng dem på veggen. Står de kan nemlig vekten påvirke fasongen.
  • Desto nyere, jo bedre. Selv om dekkene er lite brukt, kan gummien likevel ha blitt slitt av tidens tann. Gummi er nemlig et naturmateriale som endrer karakteristikker ettersom tiden går. En tommelfingerregel er at du skal bytte dekkene etter 4-5 år, uansett hvordan de ser ut, og om mønsterdybden fremdeles er god. At gummien er gammel påvirker trafikksikkerheten, da dekkene har lang nedbremsing og dårlig fremkommelighet. Det tryggeste er å kjøpe helt nye dekk.
  • Sist, men ikke minst: skal du til de nordligste fylkene om vinteren? Da bør du ha piggdekk.

Er det mulig å leve av dette i Norge?

Når du vet at vinterdekkene dine er trygge, er det bare å sette i gang! Etter å ha deltatt på mange markeder, skaffer du et publikum som vil bestå av kunder som vil kjøpe av deg. Sørg for å ha en hjemmeside og trykk gjerne opp visittkort. På hjemmesiden bør du ha bilder av forskjellige ting du har laget, og oppfordre folk til å kontakte deg om de vil kjøpe noe. Dersom det du lager, samme om det er strikkegensere eller keramikkfigurer, skiller seg ut, skal du ikke utelukke at dette er noe du kan leve av. Dette krever selvsagt tid, kanskje flere år med eksponering. Men deltar du regelmessig på markeder rundt om i Norge, vil du se at du stadig får flere kunder. Ha is i magen, og kjør rundt i landet og vis frem talentet ditt!