I havet av hobbyer som finnes der ute, er det en hobby som både er praktisk, kreativ og morsom. Dette er å sy sine egne klær. Å sy sine egne klær byr ikke bare på mestring, men også på muligheten til å få en helt ny garderobe.

Den siste tiden har det både blitt mer akseptert og populært å sy sine egne klær. Dette har kommet i kjølvannet av at flere kjendiser reklamerer for sine syevner kombinert med en bredere økologisk forståelse av verden. For det er ikke bare å sy fra bunnen du kan gjøre. Det er også veldig populært å sy om gamle klær.

Dette gir deg som nybegynner mange muligheter til å utforske dine egne evner, uten for mange regler og restriksjoner.

Starte i det små

Kvinne som syr klærNår du skal gå i gang med å sy dine egne klær, er det noen ting som er greit å huske på. Nedenfor går vi igjennom en liten introduksjon for deg som planlegger eller ønsker å starte å sy dine egne klær.

Først og fremst bør du starte i det små. Det vil si at du starter enkelt. Om du ikke har drevet med symaskin, kan det være en god idé å bli kjent med maskinen før du går i gang med brudekjolen. Det er mye glede i å legge opp et langt skjørt eller sy et putevar. Så ikke vær redd for at oppgavene skal være for enkle. Som de sier: Det enkle er ofte det beste.

Deretter bør du søke lærdom av andre. Vi er nå så heldige at Internett er fylt opp av gratis hjelp, både videopresentasjoner og billedserier. Her kan du lett finne både inspirasjon og instruksjoner tilegnet ditt ferdighetsnivå. Husk at ting ofte kan se enklere og finere ut på bilder enn i virkeligheten, så let deg nøye frem til det du ønsker. Et annet godt tips er å melde deg på et sykurs. Viktig i forhold til det å sy er nemlig å skaffe seg en «følelse» av materialer og kombinasjoner. Dette er kunnskap som er enklere å formidle personlig og når du kan få en viss korrigering på veien.

Om du ønsker å være miljøbevisst og gjenbruke ting som du aldri bruker, har Jenny Skavland noen tips til deg. Hun har gitt ut en bok der du kan lære deg alt om å sy om klær. Hennes tips er at det er bedre å starte med å sy på ting enn å ta saksa fatt. Dette vil si at man for eksempel fester en krage på en genser eller nagler på en bukse. Hun fokuserer også på at stoffene må være enkle å sy i. Det finnes mange stoffer som glir og krøller seg. Og som nybegynner er det viktig å gi seg selv enkle oppgaver i starten. Hennes siste tips er å huske å prøve selv. Dette er fordi det er du som skal gå med plagget, så selv om en oppskrift på et skjørt har en viss lengde, kan det hende at det passer med enten litt lengre eller kortere lengde på deg. Derfor: Mål først og prøv før du klipper.