Vi tilbringer alle sammen mer og mer tid bak en datamaskin, godt plassert på en stol. Det er derfor ikke rart at det har kommet en renessanse av interesse for mer analoge medier. Dette inkluderer alt fra strikking til fargelegging og puslespill.Meditasjon i park

Bak en lysende skjerm sitter vi opptil 10 timer hver dag. Både på fritiden og på jobben er denne maskinen tilstedeværende. Våre små barn lærer fortere hvordan de finner frem til Youtubeappen på iPhonen enn de klarer å føre skjeen opp til munnen uten å søle. Søvn- og konsentrasjonsproblemer øker i takt med en følelse av mer ensomhet og mindre tilstedeværelse i livet. I tillegg til dette har vi mer tid til oss selv, selvrealisering og meditasjon. Det er derfor ikke rart at sysler vi tidligere forbandt med gamle mennesker og barn, har blitt omfavnet av unge, urbane mennesker med et behov for litt tid for seg selv.

Inkludert i disse syslene er strikking, puslespill og – den siste trenden – fargeleggingsbøker for voksne. Behovet for å være i fysisk kontakt med verden øker, fordi vi for det meste tar på et tastatur av plast. Vi vet at kroppen er et sanseorgan med et intrikat nervesystem som trenger stimuli fra flere forskjellige overflater, og ikke bare fra én.

Vi lærer ved å ta på omgivelsene. Dette startet da vi var barn og slikket oss gjennom både sandkasser og metallgjerder til frykt og forargelse hos våre foreldre. Nå, som voksne, bør vi fortsette denne utforskningen. Det er derfor viktig å ha hobbyer som kan ta deg bort fra skjermen, ned i den fysiske verdenen og til og med gi deg en form for meditasjon.

Meditasjon eller sosial aktivitet?

Meditasjon og en tilstedeværelse er nemlig det som rapporteres ut fra disse syslene. Ved å gjøre gjentagende analoge oppgaver kommer man mer i kontakt med både sin indre ro samtidig som man fysisk er til stede i verden. Denne typen hobby gjør også at du kan delta så mye du ønsker, i verden. Det er den ideelle aktiviteten å drive med når du for eksempel hører på din favorittpodkast eller den nye spillelisten du har satt sammen. Det som er fellesnevneren for disse fritidsaktivitetene, er at de både gir deg en ro samtidig som de ikke er for krevende for hodet. Med andre ord er de den perfekte måten å koble av på.

Du kan velge å være sosial samtidig som du gjør hobbyen din. Å fargelegge bilder kan du gjøre samtidig som ditt barn fargelegger sin egen fargebok. Puslespill er på samme måte en positiv måte å innlemme samarbeid og formutforskning sammen med barnet ditt.

Mange tiltrekkes også av disse hobbyene fordi man ender med et resultat man faktisk kan gi bort. Et par ullsokker kan bli en fin og personlig gave, og et fargelagt kort kan bli et bidrag til en kjøpt dippedutt. Når puslespillet er ferdig puslet, kan du ramme det inn og henge det opp som en kul dekorasjon i huset. Samtidig er ikke disse hobbyene plasskrevende eller veldig dyre, og det er derfor fine sysler å gjøre når man har litt ekstra tid for seg selv på ettermiddagen.